Растежът на реалния  брутен вътрешен продукт(БВП) в България се предвижда да бъде

...
Растежът на реалния  брутен вътрешен продукт(БВП) в България се предвижда да бъде
Коментари Харесай

ЕК прогнозира 1,1% ръст на българската икономика през 2023 г.

Растежът на реалния  брутен вътрешен продукт(БВП) в България се планува да бъде 3,1 на 100 тази година и 1,1% през 2023 година. Инфлацията е висока, в това число спрямо доста от комерсиалните сътрудници на България от еврозоната. На годишна основа се регистрира нарастване до 15,6 на 100 през септември, като главната инфлация се прави оценка на 9,4 на 100. Очаква се заплатите да порастват бързо, в сходство с цените. Това се споделя в отчети на Европейската комисия за положението на стопанските системи в страните от Европейски Съюз. В частта за България по отчета от така наречен механизъм за предизвестие се отбелязва, че има опасения, свързани с конкурентоспособността на разноските и корпоративния дълг, макар че обвързваните с това рискове наподобяват лимитирани.

Номиналните разноски за труд на единица продукция нарастват мощно в последните години и се чака да продължат да порастват при доста висока базова инфлация и мощно нарастване на номиналните заплати. Нефинансовият корпоративен дълг понижава, само че остава относително висок, се показва в документа. Отбелязва се, че в предходната оценка ЕК не е открила макроикономически несъответствия за България и тази година няма потребност от спомагателен изчерпателен разбор за нашата страна, предава Българска телеграфна агенция.

Според оценките на Европейска комисия предходната година растежът на номиналните разноски за труд на единица продукция у нас  е надвишил пределния предел. Комисията отбелязва, че предходната година се е подобрило положението на директните задгранични вложения. Допълва се, че съотношението на корпоративния дълг към Брутният вътрешен продукт продължава да понижава и през 2021 година е 59,5 на 100. В първата половина на тази година се регистрира спомагателен спад.

Пояснява се, че както при доста други страни отвън еврозоната, делът на корпоративните заеми, деноминирани в задгранична валута, е висок. Корпоративната задлъжнялост е съпроводена с високи ликвидни буфери, което смекчава заплахите, само че има необслужвани заеми. Съотношението на задълженията на семействата към Брутният вътрешен продукт е под индикаторите, само че променливите лихвени проценти за жилищните заеми основават заплаха за потребителите, сочи оценката на комисията.

Според Европейска комисия има опасения за развиването на цените на жилищата у нас. Ръстът на номиналните цени се форсира от 4,6 на 100, на 8,7 % предходната година. Номиналният растеж на цените на жилищата на годишна основа се усили до 14,6 на 100 през второто тримесечие на 2022 година. Показателите за разликата в оценката не регистрират признаци на допустимо надценяване, се показва в отчета.

При банките остават опасенията, свързани най-много с качеството на активите. Съотношението на необслужваните заеми понижава в допълнение до 4,8 на 100 през 2021 година, само че остава много над междинното за Европейски Съюз. Съотношението на необслужваните и просрочените заеми се усили след пандемията и остава високо, демонстрира наблюдението на Европейска комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР